je stem is je muziekinstrument

Iedereen kan een toon uit een piano krijgen.   Je plaatst je vinger op de toets en drukt die in. Als je een toon maakt met je stem, dan heb je gaan idee wat je doet. Je doet het gewoon. Je stem is je muziekinstrument, en je gebruikt je stem ongelooflijk vaak op een dag. Als je last krijgt van je stem, dan vraag je je af “hoe kan het nou dat ik last heb van mijn stem?”.  Dat is een belangrijke vraag. Je gaat je stem beter leren kennen. En wanneer je beter weet hoe de je stem werkt, kun je je stem ook beter geen gebruiken. Je stem is je muziekinstrument en jij bent de muzikant.

Automatisch of bewust

Of het nou een kletspraatje met de buurman is, een telefoongesprek met je vriendin,  een ingewikkelde vergadering of zeggen wat je nodig hebt bij de bakker, jij bent degeen die de toon van je instrument voortbrengt.  Spreken doen we meestal zo automatisch. We beseffen nauwelijks welk wonder hier steeds plaats vindt. We zijn ons niet bewust van het spiergebruik, hoe adem, stem en houding alles met elkaar te maken hebben, hoe we klak voortbrengen en hoe die klank van onze stem ook zijn geschiedenis heeft.   We hebben niet in de gaten welke ingewikkelde coördinaties plaats vinden tijdens het spreken.

Wat wekt je aandacht voor je stem

Bewustzijn over het spreken kan ontstaan door de fascinatie die je ontwikkelt voor het fenomeen. Bewustzijn kan ook ontstaan door de aandacht die het spreekapparaat van je vraagt. Je interesse wordt gewekt door iets aangenaams of door een wat minder aangename gebeurtenis of situatie. Je hebt bijvoorbeeld aan het eind van de dag pijn in je keel. Of je bent aan het eind van de dag bekaf, en je hebt geen puf meer om nog iets te zeggen.

De stem is ontstemd, en dan?

Rust is prettig. Je wacht een paar dagen. Jij en je stem knappen op van een weekje rust. Je hoopt dat de klacht weg blijft, en je gaat vol goede moed weer aan het werk. Het is heel vervelend wanneer de keelpijn en de vermoeide stem weer terugkeren. Neem dan je maatregelen. Volg de 7 tips. En..

een bezoek aan de huisarts of de KNO-arts is een goede stap. Je kan ook direct een afspraak maken bij mij, of bij een logopedist bij jou in de buurt. De logopedist stelt vragen en luistert naar je stem, onderzoekt het functioneren van je stem, maakt een opname, stelt een diagnose en bespreekt wat een behandeling inhoudt.

Vaak als je last hebt van een vermoeide stem of van een pijnlijke keel, is er sprake van verkeerd stemgebruik.

Houding, adem, stem en articulatie hebben alles met elkaar te maken. Een gevleugelde uitspraak hierover is dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. de een kan niet zonder de ander. De houding, de adem, de stemklank en de artikulatie zijn allemaal onderdelen van je muziekinstrument.   Je stem is je je muziekinstrument en jij bent de speler. Soms is het aan de orde dat je bepaalde onderdelen van je instrument beter gaat bespelen. Voordat je dat doet, is het ook van belang het instrument beter te leren kennen. en de verschillende onderdelen brengen de best klinkende muziek voort als ze goed op elkaar afgestemd zijn.

Wanneer je wilt weten hoe de stembanden eruit zien,  kijk dan naar een opname van zingende mensen. Het youtube filmpje staat onderaan de pagina ‘stembanden in beeld’.  Je ziet een sopraan (hoge vrouwenstem) , een alt, (lage vrouwenstem, een tenor (hoge mannenstem) en een bas (lage mannenstem).

Op weg naar verbetering

Hoe doe je dat, je stem leren kennen, de verschillende onderdelen goed leren bespelen, zodat je stem optimaal functioneert. Veel luisteren, naar jezelf en naar anderen, opnames maken van je stemgebruik, voelen wat je doet, proberen en oefenen.  Het is heerlijk om daarbij een goede begeleider te hebben. Iemand die je enthousiast maakt voor je stem, die je uit kan leggen wat er gebeurt, die jou kan wijzen waar jij op kan letten, die zegt, dat het hartstikke goed gaat, die de juiste oefeningen biedt. Je raadt het, inderdaad,  de gespecialiseerde logopedist. Neem vooral contact op, want jij en je stem zijn van harte welkom. Zodat jij uiteindelijk weer plezier ervaart bij kletspraatjes, telefoongesprekken, ingewikkelde vergaderingen, of het plaatsen van een bestelling bij de bakker. Zodat jij als goed speler en kan zeggen : “Mijn stem is mijn muziekinstrument”.