Mijn kwalificaties

De opleiding tot zijnsgeorienteerd begeleider heb ik in 2005 afgerond aan de School voor Zijnsorientatie in Utrecht, opgericht door Hans Knibbe. Supervisie, intervisie en deelname aan workshops en de inspiratiekring, dat alles heeft enorm bijgedragen aan mijn ontwikkeling als begeleider. Ik heb deelgenomen aan retraites van 5 dagen lang, 10 dagen lang en een retraite van 3 weken.
Aan een workshop Mindfulness en Compassie , geleid door Annick Nevejan en Chodon, heb ik deelgenomen in 2012.
Bij Irene Kaigetsu Bakker heb ik verschillende workshops gevolgd.
Ik ben aan het Instituut voor Mindfulness afgestudeerd als mindfulness trainer voor  Mindful Based Stress Reduction cursus. Ik volgde workshops onder andere bij Frits Koster, Johan Tinge, Auke Rood en Joke Helleman.

Ik maak deel uit van verschillende intervisiegroepen en een inspiratiekring. De bijeenkomsten met mijn medepadlopers zijn stuk voor stuk inspirerend en waardevol. Ik ben trots op mijn lidmaatschap van deze kringen. Ik leer van iedere bijeenkomst.

Mei 2016 bezocht ik een lezing van Tenzin Palmo, de van oorsprong Engelse Boeddhistische non die 12 jaar(!) in een grot mediteerde. Over dit ongelooflijke verhaal is een documentaire gemaakt en een boek geschreven, beiden getiteld “A cave in the snow”. De documentaire zag ik jaren geleden in een uitzending van de BOS. De vrouw raakte me met haar humor en simpele transparante presentie. Het boek las ik met toenemende verbazing. Tenzin Palmo vertelde in de Vondelkerk in Amsterdam, in heldere taal over de noodzaak van simplificeren van het leven, het genoegen en het belang van delen, en bovenal de kunst van loslaten. Voor mij vervulde deze avond een lang gekoesterde wens, haar in levende wijze te zien en te horen. Ik heb haar ervaren als hartelijk, helder, en doorsnijdend.

Augustus 2016 volgde ik een vijfdaagse retraite, geleid door Joan Halifax, abt van Upaya Centre in Santa Fe, Amerika. Kijk hier naar een mooie TED lezing van Roshi Joan over medeleven en de ware kracht van empathie. Individuele begeleidingsmomentenontving ik van Irene Kaigetsu Bakker. In deze retraite heb ik kennis mogen maken met GRACE, een programma, ontwikkeld voor het realiseren van compassie in begeleidingsituaties.

Bij Present Mind volgde ik de online cursus Insight Dialogue, over de toepassing van mindfulness in communicatie. Nieuwsgierig naar de online ervaring, en met enige reserve, heb ik ook van deze digitale bijeenkomsten veel geleerd, en heb ik herinneringen aan bijzondere ontmoetingen.

In oktober 2017  was ik deelnemer aan een retraite van Zen Spirit, geleid door Irene Kaigetsu Bakker.

In de eerste week van 2018 bezocht ik de EAMBA retraite, een internationale retraite in Duitsland, geleid door Akincano Weber, meditatie leraar en psychotherapeut. Deze retraite heeft voor mij een bijzondere brug geslagen tussen zijnsorientatie en mindfulness, door de verdiepende teachings over de boeddhistische psychologie.

Ik ben lid van de Vereniging Mindfulness Based Trainers, categorie 1.
Voor mijn logopedische kwalificaties en lidmaatschappen klikt u hier.