Ondernemend zijn én blijven; over mindfulness en ondernemerschap.

“Ondernemen, was ik er maar nooit aan begonnen”. De lastige kanten van het vrije ondernemerschap hebben we niet direct van het begin af aan in beeld…

Ik ben geboren in een ondernemersnest. Mijn opa had een vervoersbedrijfje en mijn oma bestierde als jonge weduwe met 5 kinderen een tabakszaak. Als klein meisje fietste ik op een driewieler tussen de grote vrachtwagens van het bedrijf van mijn ouders. Zelf heb ik nu al jaren een eigen praktijk en ik ben getrouwd met een ondernemende man. Ondernemen zit mij in het bloed. De twee kanten van het ondernemerschap ken ik maar al te goed. Uitdaging en vrijheid, maar ook angst en zorgen. Angst voor te weinig inkomsten of zorgen over nabije concurrentie, om maar wat te noemen. De spanning kan hoog oplopen en de overhand krijgen. Niet langer heb je een bruisend en tintelend gevoel, maar je lijkt overgeleverd aan een krampachtige stress met somberheid, piekeren, en boze buien die je dag kleuren. Je onderneming is hier zeker niet bij gebaat. En dan heb ik het nog niet over je lieve naasten.

Ondernemen genereert hoe dan ook spanningen en ondernemen vraagt jouw verantwoordelijke houding ten opzichte van de spanningen. Hoe ga jij om met je angsten, je zorgen en gepieker en je sombere buien?

Mindfulness geeft je handvatten om met stress, lastige emoties en gepieker om te gaan. Door mindful, met aandacht in het hier en nu, aanwezig te zijn, draag je zorg voor de toekomst. Je leert hoe je met stress omgaat en hoe je ervoor zorgt dat de stress en de lastige emoties en het gepieker je dag of dagen bepalen. Jij bent aan het stuur en schippert kundig langs klippen die het zicht van de gestresste ondernemer soms belemmeren.

Neem het besluit om je verantwoordelijkheid te dragen voor je stress en gepieker. Wanneer je daar behoefte aan hebt, kun je contact met me zoeken voor meer informatie over de cursus.  Je bent welkom met je vragen.

Ondernemen begint en eindigt met een gezonde houding en een realistische blik. Succes gewenst!