Logopedie stemtherapie

STEM IN BEELD

Heb jij je stem in beeld  tijdens spreken, telefoneren, praten, fluisteren, neuriën, zingen, schreeuwen, aanmoedigen, verontschuldigen, enthousiasmeren, uitleggen, aanspreken, uitspreken, presenteren, voorlezen, voordragen, voorzeggen, nazeggen, schateren, lachen, grinniken, giechelen, hoesten, huilen, redeneren, argumenteren….

We denken er vaak niet bij na, bij stemgeven. Je merkt pas wat van je stem als je last hebt, als je keel pijnlijk is of droog aanvoelt, als je stem  ineens hees is of als je aan het eind van de dag geen stem meer over hebt.  Dan is het heel belangrijk om je stem nog beter in beeld te krijgen.

Een goede diagnose en een passende begeleiding helpen je om weer beter gestemd voor de dag te komen. Wil je meer informatie of wil een afspraak maken, klik hier.

Wanneer je je stem in beeld krijgt, dan ga je ook ontdekken wat een   een bijzonder instrument  je stem is. Dat instrument heeft goeie zorg nodig en wil makkelijk functioneren.  Voor meer tips voor goeie stemzorg klik je hier.  Een goede zorg is onder andere voldoende stemrust nemen, voldoende water drinken, niet roken.

Je stem is onlosmakelijk verbonden met adem, houding en artikulatie. Het is de adem die de stembanden in beweging brengen. De stembanden bewegen erg snel, soms wel meer dan 400 x per seconde! Die trilling is met het blote oog niet te zien. Die trilling brengt wel de uitademing in trilling. Trillende lucht is geluid. De lucht die je uitademt, en die in trilling is gebracht door jouw stembanden, dát is jouw stem. Het werkt zo ongeveer de snaar van een gitaar. Als je de snaar laat trillen, dan hoor je het geluid. Jouw snaren zijn je stembanden, en het geluid is je stem. Of je nou praat, of zingt, het zijn je trillende stembanden die jouw stem vormen.

Hieronder zie je een opname stembanden van vier zangers, een sopraan, een alt, een tenor en een bas. Ze zingen een vierstemmig lied. De opnames worden gemaakt met een klein cameraatje, dat via de neus naar binnen wordt gebracht.

DE STEMBANDEN IN BEELD