Zijnsorientatie

Zijnsorientatie is een samengaan van meditatie en kennis van de psychologische ontwikkeling, oosterse wijsheid en westerse wetenschappelijk opgedane kennis. Je leert je te oriënteren op wat is, en je ziet dat de werkelijkheid oneindig veel meer biedt, dan je dacht. Je zicht is veel ruimer. Vanuit dat ruime zicht en die oriëntatie op wat is, nodig ik je uit je blik te richten op beelden van een situatie die eerder voor ongemak en spanning heeft gezorgd. Hoe kijk je tegen de situatie aan nu je blik ruimer is en je hart geopend? Met een ruime blik en een hart dat spreekt zie je veel meer.

Omdat we gewend zijn om onze blik af te wenden van pijnlijke situaties, van verdriet en verlies, sluiten we ons ook af van wat het leven ons te bieden heeft. Veel van wat zich nu afspeelt, ontgaat ons. We hebben er geen oog voor. We willen vaker dat wat ons nu overkomt veranderen, helemaal niet waar hebben. Was het maar anders! Maar juist wanneer je je open stelt voor de realiteit, met compassie en nieuwsgierigheid, leer je er mee om te gaan en ontwikkel je passende antwoorden. En je ontwikkelt zo ook je draagkracht en zelfvertrouwen.

Zijnsorientatie biedt een rijkdom aan ervaringsgerichte oefeningen om psychologisch onderzoekswerk te doen vanuit een meditatieve aandacht. Zo leer je jezelf beter kennen.
Door zijnsorientatie leer je je kwaliteiten te realiseren, van jezelf en de ander. Door zicht te ontwikkelen op de patronen van waaruit we gewoon zijn te handelen, te denken en te voelen, ontstaat er meer ruimte voor welke mogelijkheden we nog meer hebben. Door onszelf te leren kennen met de kwaliteiten die we van nature belichamen, leven we het leven meer zoals het uiteindelijk bedoeld is.