Mindfulness en Zijnsorientatie

Bij zijnsorientatie en bij mindfulness  gaat het om NU, dit moment. Het gaat om wakker aanwezig zijn, zonder oordeel, met een open en frisse blik. Wanneer je zo aanwezig bent, sta je open voor wat zich aandient en leef je het leven ten volle. Beide visies zijn geinspireerd door en schatplichtig aan het Boeddhisme. Beiden hebben niet de pretentie Boeddhistisch te zijn.  Mindfulness en zijnsorientatie zijn daarnaast geinspireerd door de westerse kennis van ontwikkelingspsychologie en de cognitieve gedragstherapie. Ze hebben veel van die kennis toegepast in hun gedachtegoed. Ze dragen oude kennis in een nieuwe jas, die ons westerlingen bijzonder goed past.

Mindfulness is ontwikkeld door Jon Kabat –Zinn. Hij is zelf diep doordrongen van de heilzaamheid van het mediteren en heeft een grote liefde hiervoor. Hij wilde deze manier van aandacht geven graag beoefenen met ‘uitbehandelde’  patiënten, mensen met chronische pijnklachten, vanuit de wens hen verder te helpen waar de westerse medische wereld geen antwoord meer had. Zijn werk bood inderdaad verlichting en heeft geresulteerd in de cursus Mindfulness Based Stress Reduction, de MBSR. Inmiddels wordt MBSR over de hele wereld beoefend en toegepast en bij allerlei aandachtsgebieden.De Mindfulness Based Cognitive Therapy, de MBCT, is voortgekomen uit de MBSR en is bedoeld voor mensen met terugkerende depressieve klachten.  Wetenschappelijk onderzoek heeft de positieve effecten van het beoefenen van meditatie aangetoond op de gezondheid en op het functioneren van onze hersenen.

Zijnsorientatie is ontwikkeld door Hans Knibbe.  Knibbe mediteerde jarenlang bij Sogyal Rinpoche, schrijver van het Tibetaanse boek van Leven en Sterven. Bij Knibbe, opgeleid en werkzaam als psycholoog, groeide de liefde voor het prachtige gedachtegoed. De wens om westerse psychologische inzichten te koppelen aan de visie en de kennis van het Boeddhisme, werd wakker.  Met toewijding heeft hij een mooie vertaalslag gemaakt van Boeddhisme en psychologie en heeft dit Zijnsorientatie genoemd. De School voor Zijnsorientatie in Utrecht biedt korter en langerdurende opleidingstrajecten aan voor bewustzijnsontwikkeling. Zijnsorientatie kent veel ervaringsgerichte oefeningen, die uitnodigen om de schoonheid van dit moment te realiseren en je kwaliteiten te realiseren. De verbinding van psychologie en spiritualiteit is uniek.